Til kassen
Totalt: 0

Logg inn

Handlekurv / 0 produkter

Handlekurven er tom

Usikker på hvor du skal starte?
Se våre nyheter
TOTALT 0,-

Livet med sensitiv hund - en bloggpost av Liv Frydenberg

24.10.2023

@livoghundene som er på team Godbit1.no har skrevet en bloggpost om det med sensetive hunder.

 

Jeg lever med sensitive hunder, bli med meg litt inn i min verden med våre opplevelser, tilrettelegging og refleksjoner.

Hva er en sensitiv hund for meg?

En sensitiv hund omtalte ei god venninne av meg for en "skjør liten blomst". Det er uttrykk jeg liker svært godt, for det skildrer både at hunden har utfordringer og at hunden likevel er en blomst som vokser, utvikler seg og som trenger en god dose kjærlighet. Sensitiv kan dog favne flere hunder, for eksempel at hunden er sensitiv ovenfor ulike underlag, fryktsom for dyrlege, redd for fremmede mennesker, hunder eller dyr. Hunden kan også være sensitiv på den måten at den har vanskeligheter med å ta initiativ og være selvstendig.

 

Nesta

Min første hund som voksen er Nesta, dvergschnauzertispe på 8 år. Hun var sensitiv fra da vi fikk henne som 8 uker. Hun viste dette ved å hyle rundt på to bein og være redd for det meste, folk i alle aldre, hunder, søppelkasser, blåsende poser, lyder og ulike underlag. Hun tok svært lite initiativ og hadde apatiske perioder i forbindelse med løpetid og innbilskhet. I tillegg hadde hun seperasjonsangst.

 

Sorg og skam

Å leve med sensitive hunder er en prosess. Og for akkurat meg måtte jeg gå gjennom sorg og skam over å ha en sensitiv hund i livet. Jeg opplevde at det hjalp å sørge over at hunden ikke ble slik som jeg trodde. Med en hard hverdag, med lite mestring for både meg og Nesta, undret jeg meg igjen og igjen over hva jeg gjorde galt. Hva som var feil med meg. Og hvorfor jeg ikke fikk til dette. Jeg lærte at å ha hund som voksen, som i tillegg var sensitiv, var noe helt annet enn å ha vokst opp med hund. Men jeg jobba på. Jeg trengte hjelp. Og vi hadde et godt nettverk rundt oss som hjalp oss med både avlastning, tips og råd. Vi tok imot hjelp.

Jeg lærte at Nesta trengte tilrettelegging og skjerming. Jeg startet å gå tur tidlig og seint for å unngå triggere, og skjermet Nesta i 2-3 måneder for å starte på nytt. Vi startet deretter å gå tur på oversiktelige steder slik at jeg kunne gi Nesta den avstanden hun trengte. Deretter startet vi på et triksekurs online hos Hundetrener Carina Josefine. Der lærte vi om det kuleste i verden! Nemlig hvor viktig det er å utvikle selvtillit hos hund. I tillegg hadde Nesta inngrodde øyenvipper, og hun hadde hormonubalanse. Da helseproblemene var over, og vi jobbet med å utvikle selvtillit ble hun en helt ny hund. Nå var hun klar for å takle verden. Og den taklet hun med storm, iver og masse personlighet!

 

Bjarne

Vår hund nummer 2 er Bjarne. Han er en blandingshund på 4 år. Han var en happy go lucky-valp som var sosial og glad i det meste. Han fremviste mye nysgjerrighet og var svært leken. Etter noen uheldige hendelser fremviste Bjarne mer og mer sensitivitet som unghund. Og han begynte å fremvise frykt ovenfor fremmede folk i alle aldre, fremmede hunder, håndtering og ble usikker på andre dyr, spesielt fugler. I tillegg jagde han biler og alt med hjul, og fremstod svært lydsensitiv.

 

Bjarne overtok vi fra familie da han var rundt 1 år gammel, vi har dog vært i livet hans siden hans fødsel hvor det var jeg som var jordmor og tok han imot. Med Bjarne fikk jeg meg en skikkelig aha-opplevelse. Her snakket vi stor og sterk hund, som gav meg helt andre bekymringer enn lille Nesta. Men jeg var bedre rustet nå enn da jeg var ny, uerfaren hundeeier med Nesta. Min løsning var å bli en skikkelig hundenerd! Jeg nerdet på alt med hund! Og det at Bjarne var sterk skulle ikke stoppe meg, jeg fikk meg et godt hoftebelte, en god sele og lærte meg båndteknikk. Jeg leste bøker, så webinarer, stilte spørsmål til smarte hundefolk rundt meg og jeg undret meg masse og skrev treningsplaner. Det var og det er svært nyttig for meg å følge med på andres hundetrening på sosiale medier.

 

Fokus på tilrettelegging

For meg ble fokuset skiftet fra sorg og skam, til en gøyal hverdag! Jeg startet med å variere hverdagen vår for å få inn mye mestring. Om jeg kun hadde jobbet med utfordringene og det som er vanskelig, hadde ikke jeg og Bjarne klart å samarbeide godt nok, samtidig kunne jeg stått i fare for at han assosierte meg med alt det han fant fryktsomt i verden. Først måtte vi legge et fundament og lære oss å snakke sammen. Vi startet derfor med rallylydighet, litt spor, masse fokus på lek og vi fant hemmelige steder i skogen hvor vi kunne nyte naturen sammen uten triggere å forholde oss til. Vi leide en innendørs hall med lås, slik at vi kunne trene og kose oss uten at noen forstyrret oss.

 

Hva er egentlig et godt hundeliv?

Et godt hundeliv har ofte en annen definisjon hos menneske enn hos hunden. Det livet med sensitiv hund har lært meg er at det er svært viktig for hunden å få gjøre dens hobbyer uten triggere. Bjarnes hobbyer er å svømme, trene styrke på balanseputer, lek og kos med dem han er trygg på, utforskning av dufter, og få løpe så fort han bare orker. Nesta elsker sniffing i skogen, søk etter godbiter, få ligge oppå oss i sofaen og få trene triks med frivillig kontakt. Vi mennesker kan muligens ha et syn på alt hunder skal "få til". Mye er nok basert rundt påvirkning fra populærkultur hvor hunder gjerne bare er søte, blir klappet på hodet og ikke gjør noe særlig ut av seg. I virkeligheten er hunder så innmari forskjellige. Og hvor gøy er ikke det? Du ser kanskje at jeg ligger i grøfta og holder fast i Bjarne som bjeffer som en gal i det du og hunden din passerer oss. Men for oss, er 95 % av tida med Bjarne kos, en skikkelig god dose hverdagslydighet og lek. Han er for oss verdens beste gutt!

 

Hva har knekt koden for meg?

Så det som har knekt koden for meg er nemlig at jeg ønsker at hundene skal få ha personlighet! Disney-hunden er supersøt og koselig den, men ah, jeg ønsker den hunden som kan vise meg akkurat hva behovene dens er. Som kan utvikle initiativ, selvtillit og som snakker så godt med meg, at den tør å snakke høyt om det den finner vanskelig og skremmende. Både Nesta og Bjarne fortjener å synes! Bjeffing og lyd er ikke flaut, for jeg kjenner mine hunder og vet at de har det bra. Folk som kommenterer lar jeg sprelle av, for det er jeg som er eksperten, nemlig!

 

Bare fordi andre muligens ser på hunden som noe som er "i veien", betyr ikke det at hunden faktisk er det! Nesta og Bjarne tilfører meg mestring, selvtillit og lykke. En hund skal ikke bare se søt ut, den skal få puste, løpe, snøfte, bjeffe og strekke seg og leke. Eksistere!

 

Mine tips for å ha det moro innendørs med en sensitiv hund:

  •  Cavaletti og balanseputer
  • Lek med leker
  • Triks
  • Søk etter godbiter/leker
  • Matberikelse med problemløsning og aktivitetsspill
  • Chill ned med massasje og stretching, mange fine nettkurs for det
  • Se webinar sammen med hunden din

 

Avsluttende refleksjoner:

Med deg videre i dag ønsker jeg at du skal huske at den skjøre blomsten er like mye verdt som Disney-hunden. Hundetrening er ikke lineær, fremskritt går ikke i en stigende linje, det er en berg- og dalbane. Jeg gav ikke opp, og det er jeg svært stolt av. Husk at du ikke er alene, finn andre hundeeiere med sensitive hunder og del tanker og erfaringer, vi er sammen om dette. Og gjør noe litt kult for meg ok? Hva tror du hunden din ville likt å finne på akkurat i dag? Nesta viser meg og Bjarne hver eneste dag at vi kan få til. For hun gikk fra å være fryktsom og apatisk, til å få så mye selvtillit at jeg sliter med å holde følge. Det er kult det.

 

Liv Frydenberg @livoghundene

Kommentarer